Buďte v obraze

Stejně jako většina lidí nemáme rádi zbytečné maily. Pokud něco přistane ve Vaší schránce, sami věříme, že by Vás to mohlo zajímat.

Roháč

Přihlásit se

Přihlásit se

Ještě nemáte účet? Registrace

Jak vybrat jabloň?

Pět věcí, které byste měli zohlednit při výběru stromu pro vaši zahradu.

Denisa Tomášková | 19. 10. 2021

Podzm je doba výsadeb. Konečně nastal čas, kdy můžeme zanořit rýč do země a začít realizovat sen o krásné a produktivní zahradě! Od konce října se otevírají zahradnictví a školky a ti z nás, kteří se chystají vysazovat, vyráží na nákupy. 

My jsme se vydali koupit jabloň. Vybírali jsme počlivě - velikost, dobu zrání i chuťové vlastnosti jablek. Naše zahrada má své specifické podmínky a jabloň zde bude žít mnoho desítek let. Nechceme se splést, tato chyba by nás provázela příliš dlouhou dobu!

Věděli jste, že jabloň pochází z úbočí Kazachstánských hor?
Věděli jste, že jabloň pochází z úbočí Kazachstánských hor?

Pojďme se podívat daleko před pokladnu školky - jak vybrat ten opravdu správný stromek pro nás?

Pro každou zahradu, pro každé místo, existuje správná jabloň. Jabloně šlechtili zahradníci už stovky, možná tisíce let před námi. V současné době lze koupit zákrsek do květináče na terasu nebo balkón, stejně jako velký alejový strom. Můžeme mít stromy do sadu, pod nimiž se budou pást ovce, můžeme mít strom, po kterém budou šplhat děti. Abychom vybrali ten správný, musíme se trochu zorientovat v několika disciplínách.

1. První je PODNOŽ

Podnož je rostlinný materiál, na který se roubují ušlechtilé odrůdy. Jablka, která bychom sklidili ze samotné podnože, by nám nemusela vůbec chutnat, a naopak ze samotného roubu by nám mohl narůst místo stromku jen rozevlátý keř.

Jak velká je vaše zahrada? Chystáte se založit sad? Pak je dobré vybírat ze stromů na tzv. semenáčové podnoži. Budou vzrůstné a dlouhověké. Máte menší zahradu? Pak můžete vybrat ze stromků na méně vzrůstné podnoži viz níže. 

Podnože zakrslé

M27

J-TE-G

Podnože slabě rostoucí

M9

J-TE-E, J-TE-F, J-TE-H

Podnože středně rostoucí

MM106, MM26, M4,M7, M2, M104, M111

Podnože silně rostoucí

A2,M1,MM101, M109

Podnože velmi silně rostoucí

semenáč

Nemáte zahradu, ale přesto byste rádi jarní květy a pár podzimních jablíček v květináči? Pro vás jsou tu zákrsky a vřetenovité tvary - velmi prosotrově úsporné stromy, které se dobře pěstují v květináčích.

Zdravé podnože mají bohatě větvené kořeny, které nesmí nikdy vyschnout.
Zdravé podnože mají bohatě větvené kořeny, které nesmí nikdy vyschnout.

Některé podnože také ovliňují odolnost stromu v extrémních klimatických podmínkách. Vaše jabloň by měla být přizpůsobená vašemu klimatu, a proto, pokud jste v okrajových oblastech, vyšších nadmořských výškách,  se ptejte i po odolnosti stromku na mráz.

2. Druhým kritériem ja určitě CHUŤ jablek a jejich využití v kuchyni. Některé dorůdy jablek jsou vhodnější na vaření, jiné na přímou konzumaci a jiné na moštování a pálení. Dále pak vybíráme mezi jablky podzimními, které je většinou třeba zkonzumovat do vánoc a zimními, které můžeme uskladnit a vydrží až do jara. Úplně nejlepší je jablka ochutnat /ve spřátelené zahradě, na podzimním festivalu nebo výstavě/. Český zahrádkářský svaz pořádá každoroční degustace jablek, kam můžete přijít, ochutnat a vybrat si tu nejlepší odrůdu. / Degustace jablek ČZS /

3. Dalším kritériem při výběru jabloně by měla být ODOLNOST PROTI CHOROBÁM. Mnoho jabloní dnes trpí moniliózou a strupovitostí a dalšími chorobami. Ptejte se proto, jak je vámi vybraný stromek odolný proti nejběžnějším jablečným chorobám, ušttříte si zklamání z poškozených plodů a živořícího stromu.

Jabloně jsou dobrým zdrojem pylu a nektaru nejen pro včely, ale i ostatní opylovače.
Jabloně jsou dobrým zdrojem pylu a nektaru nejen pro včely, ale i ostatní opylovače.

4. Další otázkou, kterou je dobré si položit, je JAK  JE TO S OPYLENÍM? Většina jabloní totiž není samostprašná, tedy nedokáže sama sebe opylit vlastním pylem, ale potřebuje k tomu spřátelený strom, který jí poskytne svůj pyl ve správnou chvíli. Pokud jste uprostřed zástavby, ve které ostatní lidé pěstují jabloně, je pravděpodobné, že se v okolí najde vhodný opylovač pro tu vaši vybranou jablůňku.. Pokud zakládáte zahradu na místě, kde mnoho jabloní není, raději počítejte s tím, že budete pořizovat stromky dva, aby se mohly navzájem opylit.

5. Poslední a velmi zásadní otázkou je KONTEJNER nebo PROSTOKOŘENNÝ STROM? Teď na podzim budou ve školkách většinou prostokořenné sazenice. To znamená, že budete kupovat strom, který poměrně nedávno někdo vykopal ze země, a který chce být co nejdříve zasazen zpět. Kořeny by neměly nikdy vyschnout a před výsadbou je dobré tromek ponořit na pár hodin do vody, aby se napil. Prostokořenné sazenice vyžadují více péče, prootže stromek při vyjmutí ze země přišel o více než polovinu kořenové hmoty. Oproti kontejnerovaným sazenicím však budou kořeny zdravé a ve správném tvaru tak, aby zaručily dobré zdraví stromu, jeho stabilitu a dlouhý život.  V kontejneru kupujeme jedině stromky, které budou i nadále žít v květináči na balkóně nebo terase. Jejich kořeny bývají zdeformované a hrozí jejich zaškrcení.

Jabloně jsou nádherné stromy a kromě jablek nám poskytují mnoho dalších služeb - v létě stíní, kde je potřeba, jsou krásné a v květu poskytují potravu včelám a dalším opylovačům. Každá zahrada si zaslouží alespoň jednu jabloň!

Ze zahrady do moštárny!
Ze zahrady do moštárny!