Buďte v obraze

Stejně jako většina lidí nemáme rádi zbytečné maily. Pokud něco přistane ve Vaší schránce, sami věříme, že by Vás to mohlo zajímat.

Roháč

Přihlásit se

Přihlásit se

Ještě nemáte účet? Registrace

Jak založit permakulturní zahradu a aby to nebolelo...

Sedm nejdůležitějších poznatků z dvacetileté praxe permakulturní designérky

Denisa Tomášková | 3. 3. 2022

Znám dobře to nadšení - nový pozemek, nové fantazie o tom, jak pozemek zabydlíme, osídlíme rostlinami a budeme si krásně žít. Je jedno, jestli se s permakulturou známe dlouho, nebo jestli jsme ji objevili teprve nedávno. To objevitelské a budovatelské nadšení je vždy podobné. "Už to tam vidím!" říkají si někteří novopečení majitelé pozemku. A pak přijde na to, jak to udělat… Fantazie jsou totiž krásné a musím říct, že je považuji za nesmírně důležité, ale v nějakou chvíli je potřeba sednout a začít řešit realitu. Permakultura je skvělá, permakulturních knih a videí a kurzů přibývá, ale nakonec mnoho lidí stejně stojí bezradně na  pozemku a přemýšlí, kde začít. Toto je tedy stručný návod, jak se pustit do permakulturního zahradničení tak, aby to moc nebolelo.

První a základní pravidlo je:

  • Začínáme v malém, jakkoli je pozemek velký. Pokud nemáme předchozí zkušenosti s tím, kolik nám která činnost zabere času a energie, začneme u vchodu z domu do zahrady a metr po metru si zahradu přizpůsobujeme. Získáme tak čas na pozorování zbytku pozemku a vyzkoušíme, jak nám to pěstování funguje. Jako první tedy vybereme místo na třeba i přechodné pěstování zeleniny. Časem se může zeleninový záhon někam přestěhovat, ale pro začátek by měl být na slunci, blízko a na každodenní dohled z domu.
  • Pokud jsme vypozorovali, kudy na pozemku teče voda, kde svítí celý den slunce a odkud fouká vítr, můžeme naplánovat větší rozmach - rozvrhnout si zóny. V permakultuře rozděllujeme pozemek na 3-5 zón, které jsou typicky osídlené různými prvky. U domu to bude zeleninová zahrádka a květiny a na vzdálenějších místech třeba jedlý les a divočina. Zóny jsou opravdu šikovný koncept, který nám pomůže se na zahradě zbytečně moc nenaběhat.
  • Vyřešíme vodu. Zásobování vodou je v permakultuře velké téma a zahrada by měla mít více než jeden zdroj vody, přičemž dešťová voda je vždy na prvním místě. Zde stojí za zmínku, že nebudeme dešťovou vodou splachovat v sezóně záchod, když jí potřebujeme zalít zeleninu a stromky. Pokud už to nemáme vyřešené v rámci stavby domu, podíváme se, kde je možné zachytit dešťovku do nádrží - u každé střechy by měla stát aspoň jedna.
  • Vyřešíme pěstební plochy. U pěstování čehokoli je základní zásadou, že každá rostlina má své optimální podmínky pro růst a ty je potřeba zohlednit. Například přesvědčovat hrách, aby prosperoval ve stínu, není dobrý nápad. U salátu se nám to ale může podařit. Podíváme se na pozemku, kde jsou vhodná místa pro rostliny, které bychom chtěli pěstovat a umístíme je následujícím způsobem:  Plné slunce - plodová zelenina, luštěniny, brukvovité rostliny, kořenová zelenina a většina dalších zelenin.   Polostín - saláty v létě, rebarbora.   Stín - rostliny specializované na růst ve stínu - různé okrasné jedlé rostliny jako některé kapradiny, hosty, kakosty a další.  Na místa, kde víme, že nebude zelenina a květiny, můžeme začít sázet stromy a keře. Vytvoříme tak základ jedlého lesa. V jedlém lese bude zpočátku mnoho bylin, které v budoucnosti, až stromy vyrostou a zastíní půdu pod sebou, mohou vymizet.
  • Nezapomeneme na kompost. Kompost je alchymickou dílnou zahrady a v permakulturní zahradě ho budeme potřebovat opravdu mnoho, takže mu vybereme takové místo, které je dobře přístupné, kde se bude dobře přehazovat a nakládat na rozvezení na záhony. Kompost je základem dobré úrodnosti a zdraví zahrady, takže si ho hýčkáme a pečujeme o něj s láskou.
  • Zvířata v zahradě. S úrodností půdy je spojena práce zvířat na pozemku. Pokud to budou jen pobíhající psi, můžeme se těšit na udusanou zem. Přidáme - li však, žížaly, slepice nebo jiná drobná zvířata, náš kompost a potažmo naše záhony zaplesají. Zvířata mohou nejen hnojit, ale mohou sloužit i jako prevence škůdců na pozemku.
  • Děláme věci radostně. Den má jen 24hodin a zahradnická sezóna je dlouhá. Děláme proto věci tak, aby nám přinášely radost a abychom vydrželi až do podzimu! Je lepší mít jeden malý pečlivě ošetřený záhon a čerpat energii z každého pohledu na něj, než dvacet zaplevelených, které se stanou položkou ve frontě "musím udělat".

Všem kdo zakládají permakulturní zahradu přeji mnoho zdaru! Pro rok 2022 připravujeme seriál videí na youtube o budování permakulturní farmičky v Polabí, doufám že v něm najdete inspiraci a psychickou podporu. Najdete je na kanálu Český permkaulturní institut 

Žádný začátek není lehký. Pokud byste potřebovali hlubší seznámení s tím, jak se dělá permakultura, na našem webu www.cepei.cz najdete v průběhu roku kurzy, které vám pomohou s vaším konkrétním problémem - ať už je to stavba jezírka, příkrý svah nebo udusaná půda a další. Držím palce se zakládáním zahrady a těším se někdy na setkání!