Buďte v obraze

Stejně jako většina lidí nemáme rádi zbytečné maily. Pokud něco přistane ve Vaší schránce, sami věříme, že by Vás to mohlo zajímat.

Roháč

Přihlásit se

Přihlásit se

Ještě nemáte účet? Registrace

PRVNÍ OVOCE - LONICERA KAMCHATICA

Zimolez kamčatský

Denisa Tomášková | 26. 6. 2021

Letošní zima byla výjimečná a umožnila nám sbírat jahody z našeho vyhřívaného minizáhonu už koncem dubna. Existuje však ovoce, které je opravdu první po jakékoli zimě  - a to je ZIMOLEZ KAMČATSKÝ. Říká se mu také kamčatská borůvka, ale kromě barvy plodů toho nemá s borůvkou mnoho společného. Patří do jiné čeledi rostlin a má jiné nároky na půdu - je mnohem méně náročný a roste i v neutrálních a zásaditých půdách. Jediné, co mu nesvědčí je sucho.

Pokud ho vysazujete do své zahrady, počítejte s výškou 1,5m a zhruba stejnou šířkou. Není příliš dekorativní a brzy ztrácí olistění, zato však bude vděčně růst i pod vyššími stromy, aniž by trpěl nedostatkem slunce.

V permakulturní zahradě má určitě své místo jako jeden z prvních bohatých zdrojů vitamínů na konci jara. Toho jsou si vědomi i kosi, kterým zimolez velmi chutná. Bývá tedy někdy třeba ho přikrýt sítí nebo netkanou textilií, aby zbyly nějaké plody i pro člověčí jazýčky.

Naše zimolezy zatím sídlí jen v kontejnerech, záhony pro ně se teprve připravují, ale chutné bobule už se na nich začínají modrat - a chutnají opravdu trochu jako borůvky!